top of page
Riikka-Repo-892x1337.jpg

Foto: Bo Söderström.

Riikka Repo


Violasten Riikka Repo är konstnärlig ledare för Vamlingbo Kammarmusikfestival. Riikka är en flitigt anlitad kammarmusiker som förutom att vara medlem i The Chamber Orchestra of Europe också frilansar med olika svenska och europeiska ensembler. Hon tog examen från Sibelius-Akademin i Helsingfors 2007. Efter ytterligare studier i London och Stockholm var Riikka anställd i Kungliga Filharmoniska Orkestern och därefter alternerande stämledare i Sveriges Radios symfoniorkester. 

Riikka har spelat på Vamlingbo Kammarmusik-festival sedan festivalen grundades 2007, och är även navet i Vamlingbokvartetten. Så här beskriver hon sin relation till festivalen:

"Min historia med Vamlingbofestivalen började innan den ens existerade. Festivalens grundare och konstnärliga ledare före mig, Erik Wahlgren, bjöd in mig för att spela under Linné
dagarna år 2007. Jag föll direkt för naturen, vindarna, havet och den speciella stämningen under medeltidskyrkans valv. På vägen hem körde Eriks farfar mig till bussen och tog omvägar för att visa mig blommor, fåglar och några av de vackraste avkrokarna. Om jag inte var såld innan så blev jag det då. Sedan dess har jag åkt till Storsudret nästan varje år och musicerat med gamla och nya vänner och det har alltid varit en av årets höjdpunkter. Att under så lång tid komma i kontakt med musiken, naturen, den välbekanta publiken och underbara vänföreningen har gjort det att Vamlingbofestivalen inte längre känns som en festival, utan mer som ett hem. 

 

Kammarmusik handlar om olika möten i tid, rum och fantasi. Vamlingbo är en av de platser där jag känt att livet och musiken har mötts på ett sätt som varit särskilt meningsfullt. Festivalen har alltid varit speciell för mig och jag blev därför extra glad när jag 2020 blev tillfrågad om att ta över som konstnärlig ledare efter Erik.

Vamlingbofestivalens kärna är definitivt de stämningsfulla konserterna i kyrkan. Det ska vi fortsätta med, även om vi också kommer att börja utforska andra platser för nya möten."

bottom of page